Iltalehti 25.5.2019

TEK Terveyden digilehti 2/2019 

Olen sertifioitu TRE-ohjaaja. Voin pitää tunnin hoitohuoneellani yhdelle tai kahdelle. 

Tunti sisältää:
- teemme yhdessä helpot liikkeet
- tärinä 15 min
- loppurentoutuminen 

Varaa joustavat vaatteet

TRE-stressinpurkuohjaus TYKY päiville. Ota yhteyttä.

TRE:n helpot fyysiset liikkeet auttavat luonnollista tärinämekanismia aktivoitumaan. Neuro-fysiologinen prosessi auttaa kehoa poistamaan syvien lihaksien stressiä, jännitystä ja traumaa.

Syvä rentoutuminen auttaa ihmistä olemaan paremmin yhteydessä itseensä.

TRE

- vähentää jännitystä ja lihaskipuja
- rentouttaa ja antaa hyvän unen
- vähentää trauman vaikutusta

Itse olen kokenut TRE:n todella rentouttavana ja mielenkiintoisena. Olen siitä saanut upean uuden välineen itselleni purkamaan traumasta tulleita syvien lihasten jännityksiä. Joskus tärinän yhteydessä koen tunteita ja saatan kyynelehtiä. Se ei kuitenkaan tapahdu aina eikä suinkaan kaikilla.

TRE:n avulla on mahdollista ikään kuin korjata traumaattisen tilanteen muistoa. Tärinä jaloissasi kertoo aivoille, ettei uhkaa ole tai pakenet tilanteesta, josta et voinut paeta. Näin tulee voitonriemu ja tavallaan korvaava muisto. Tämä auttaa selviytymään paremmin tulevista traumaa muistuttavista stressitilanteista.

Keho ei ole kiinnostunut, mikä traumasi on. Se haluaa vaan purkaa kehollasi olevan jännityksen, joka syntyi stressaavassa tilanteessa. Kyse voi olla lapsuuden traumasta tai nykypäivän tilanteesta. 

"Kun oksa katkeaa, kauriit valpastuvat. Ne ovat valmiita pakenemaan. Nurkkaan ajettuna ne taistelisivat. Jos ääni onkin merkityksetön, eläimet jatkavat syöntiään. Toinen ärsyke saa ne ylivalppauden tilaan ja ne ovat jälleen valmiita pakenemaan. Kun eläimet päättelevät etteivät ole vaarassa, ne alkavat väristä, nykiä ja vapista. Nämä nykimiset ovat tapa säädellä hermojärjestelmän aktivoitumistiloja. Kauriit käyvät tämän läpi ehkä sata kertaa päivässä.

Pakene, taistele tai jähmety. Eläimet eivät pidä jähmettymistä heikkouden merkkinä, niin ei ihmisenkään pidä ajatella niin. Kehomme tekee sen, joka meidät pelastaa". (Kun tiikeri herää Peter A Levine). 

"Vaaran uhatessa elimistö valmistautuu taistelemaan, pakenemiseen tai lamaannukseen. Lamaannus voi tulla myöhemmin esille väsymyksenä tai kyvyttömyytenä pitää puolia. 

Ylivireys kuluttaa valtavasti energiaa. Se on jatkuvaa varuillaan oloa tai paniikkia. Traumaan liittyvä alivireys saattaa esiintyä masennuksena. Lamaannus heikentää puolustuskyyä ja altistaa uusille traumakokemuksille". (Anssi Leikola)

"TRE:n tavoitteena on viedä kehollisena kokemuksena loppuun taistele tai pakene stressivaste" (David Berceli)

Voit tulla kokeilemaan pelkkää tärinää tai voimme yhdistää sen vyöhyketerapiahoitoon. Molemmat aktivoivat toisiaan. Tärinän jälkeen on aina n 10 min loppurentoutuminen. Jos teen tärinän jälkeen 30-60 min vyöhyketerapiahoidon, asiakas yleensä rentoutuu todella syvällä tavalla.  

Menetelmä ei sovi, jos on vakavia fyysisiä tai psyykkisiä sairauksia. Lievä masennus ei aiheuta varotoimia. TRE:tä ei myöskään suositella raskaana oleville eikä leikkauksesta toipuville. 

TRE Tension & Trauma Release Exercises (Dr David Berceli)
www.trefinland.fi        www.traumaprevention.com